NRK nekter å sende dokumentaren «Et lite stykke Norge»

Erling Borgen har laget en dokumentar om Norges dobbeltrolle som fredsmegler og krigsprofitør kalt «Et lite stykke Norge». Den tar opp blant annet Aker Kværners rolle på Guantanamo-basen på Cuba, der de har vært involvert i installasjon og vedlikehold av cellene fangene sitter i. Ifølge jusprofessor Ståle Eskeland er dette medvirkning til tortur, som er straffbart etter norsk lov. Det skal også ganske lite til før man kan bli tiltalt for «medvirkning». Det er med andre ord liten tvil om at saken bør prøves for det norske rettsvesenet.

NRK har nå bestemt seg får å ikke sende dokumentaren, til tross for at de har investert 250.000 kroner i den. De begrunner dette med at kildebruken er for ubalansert.

Erling Borgen svarer på dette med at det aldri før har blitt stilt spørsmål ved hans journalistiske integritet. De har blant annet brukt kilder i den amerikanske våpenindustrien og US Army, institusjoner som ikke akkurat er fredselskende, for å si det pent. Han stiller seg uforstående til hvorfor NRK har valgt å ikke sende dokumentaren, som ville vært et svært viktig innlegg i samfunnsdebatten rundt Norges rolle i krig og fred.

Som det kommer fram i Borgens kommentar i Dagbladet, og debatten i Først og Sist 31.03.2006, hadde Borgen og NRK et godt samarbeid. Det forandret seg drastisk da Aker Kværner tok kontakt med NRK. Det er god grunn til å stille seg svært tvilsom til ærligheten til NRK i dette tilfellet. De har åpenbart blitt satt overfor press fra store private aktører, og latt seg presse til å ikke sende dokumentaren. Det er svært betenkelig og uheldig av NRK.

Jeg sendte tidligere idag et brev til kringkastningssjef John G. Bernander, som jeg gjengir nedenfor. Jeg refererer blant annet til NRKs formålsparagraf, og spør om avslaget er i overenstemmelse med formålsparagrafen.

Hei

Dokumentaren «Et lite stykke Norge» tar som kjent opp ukjente sider ved norsk deltagelse i krig, og setter spørsmålstegn ved den offentlig godkjente doktrinen om Norge som en fredsnasjon. Det er en dokumentar som reiser svært viktige spørsmål, og vil være et viktig bidrag i samfunnsdebatten.

Det er positivt at NRK har bidratt til finansieringen av dokumentaren. Det er derimot svært betenkelig at NRK ikke vil sende den på bakgrunn av tvilsomme påstander om for smalt valg av kilder. Tror ingen kan påstå at amerikansk våpenindustri og US Army er tvilsomme kilder i så henseende.

Eneste grunnen jeg kan se til at NRK ikke vil sende dokumentaren er at Aker Kværner har lagt press på dere. I en verden der store private interesser får stadig mer makt og innflytelse er det trist å se dem få såpass stor innflytelse også i NRK, som liksom skal være uavhengige ved på grunn av offentlige midler fremfor private reklameinntekter. Det er derfor litt ironisk at TV2 er villige til å sende dokumentaren, mens NRK står på bakbeina.

Jeg håper NRK vil revurdere sitt syn på saken. Det er her snakk om grov kriminalitet fra Aker Kværners side som kan bli straffet etter norsk lov for medvirkning til tortur. At NRK ikke vil bidra til offentlig diskusjon rundt et så viktig tema – spesielt i dagens verdensbilde – er svært betenkelig.

Vil også minne om NRKs formålsparagraf.
«$1 [NRK skal] …konsekvent fremme ytrings- og informasjonsfriheten, de demokratiske grunnverdier og de grunnleggende menneskerettigheter og det enkelte menneskes frihet og verdighet. Programvirksomheten skal preges av allsidighet, upartiskhet, saklighet og skal legge vekt på det vesentlige.

$2 [NRK skal] …støtte demokratiet gjennom et mangfoldig tilbud av nyheter, fakta, kommentarer og debatt om samfunnsspørsmål, også for mindretall og spesielle grupper.»

I innledningen står det: «Verken politiske eller økonomiske interesser skal styre programvirksomheten. Dette skal sikre ytrings- og informasjonsfriheten.»

Mener NRK at de ved å stanse denne dokumenteren bidrar til å «konsekvent fremme ytrings- og informasjonsfriheten, de demokratiske grunnverdier og de grunnleggende menneskerettigheter»? Kan jo minne om at Guantanamo-basen (og andre) er i strid med Geneve-konvensjonen, og er grove brudd på menneskerettighetene. USA har fått kritikk fra nær sagt alle hold for denne holdningen og praksisen; blant annet fra FN, Amnesty, Human Rights Watch og republikanere i USA.

Mener NRK at de ved å ikke sende denne dokumentaren bidrar til et «mangfoldig tilbud av nyheter, fakta, kommentarer og debatt om samfunnsspørsmål»?

Med vennlig hilsen,
Per-Stian Honningsvåg

Reklamer

Én kommentar to “NRK nekter å sende dokumentaren «Et lite stykke Norge»”

  1. Jørgen Says:

    Jeg synes du er litt rask på avtrekkeren og trekker konklusjoner om NRKs motiver litt for lett. Ikke at man skal unnlate seg å komme med anklager fordi NRK er en stor institusjon, men det krever at man har noe å slå i bordet med, mer enn lagt fram her hvertfall. I mine øyne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: