Israelsk aggresjon mot Libanon og Palestina

24. juni 2006 kidnappet Israel to sivilpersoner fra Gazastripen; en lege og hans bror. Dagen etterpå ble den nå velkjente israelske soldaten kidnappet av en palestinsk gruppe. Dermed fikk Israel sin «pretext», og satte igang grusomme angrep på palestinsk infrastruktur. Hver dag blir sivile drept av israelske bomber, og ingen vet hvor mange som indirekte dør av okkupasjonen.

Som så ofte før bomber Israel sivil infrastrukter for å ramme befolkningen hardest mulig. Som om ikke det var ille nok, skyter de også på ambulanser og sjukehus. Minst tre sjukehus har blitt truffet i Libanon, og flere ambulanser har blitt beskutt og bombet i Gaza.

I Gaza har Israel bombet strømforsyning, vannforsyning, bensinlagre, bolighus og regjeringsbygg. Det palestinske utenriksdepartementet ligger nå i ruiner, og flere andre regjeringsbygg er skadet.

I Libanon ser vi krigsforbrytelser hver eneste dag. Israel bomber bevisst sivil infrastruktur. Blant bombemålene finner vi bolighus, flyktningebusser, sjukehus, broer, veier, flyplasser, havner, bensinlagre, strømforsyning og vannforsyning. I går kveld bombet de også FNs base, og drepte 4 FN-observatører. Alt dette er brudd på internasjonale lover og regler, blant annet den 4. Geneve-konvensjonen. USA har også brutt Geneve-konvensjonen utallige ganger i sin krig mot Irak og irakere. Nazi-ledere ble hengt for samme kriminalitet som USA og Israels ledere nå utøver.

Som nazi-lederne burde selfølgelig vestlige ledere bli tiltalt og dømt for denne aggresjonen. Om slike grove brudd på internasjonel regler ikke blir straffet, skaper det en stygg presedens. Grunntanken bak disse lovene og reglene er at militært sterke nasjoner ikke skal kunne ta seg til rette slik de selv vil. Det var det Tyskland gjorde under Hitler, og det er det USA og Israel gjør idag. Hvordan ville verden se ut om hver nasjon angrep andre nasjoner bare fordi de ikke liker deres lederskap?

Det ville blitt verdenskrig i kveld, og menneskeheten ville sannsynligvis dø ut siden såpass mange stater har atom-, biologiske og kjemiske våpen.

Det internasjonale samfunn og ledende nasjoner i FN har bedt om umiddelbar våpenhvile, men USA og Israel stritter imot. De vil ikke har fred, de vil ha krig. Mens USA og Israel gjennomfører sine planer om et «nytt Midt-Østen», dør mennesker i både Libanon, Gaza, Vestbanken og Israel. Hizbollah har ved flere anledninger bedt om våpenhvile – seinest idag – men tospannet USA/Israel bare blåser av tanken. De har et mål om å forandre Midt-Østen etter deres tanker, og ingen krav om våpenhvile, fred og demokrati skal komme i veien for disse planene.

Målet er å redusere Irans og Syrias innflytelse i regionen. Det er ingen hemmelighet at Iran og Syria støtter Hizbollah politisk og økonomisk, spesielt førstnevnte. USA fikk det som de ville da Syria trakk seg ut av Libanon, og et regime negativt til Syria og positivt til USA vant valget. Men USA/Israel hadde ett problem. Hizbollah sto fortsatt sterkt i Sør-Libanon etter deres opprettelse i kjølvannet av Israels invasjon av landet i 1982. Israel har hatt planer om militære angrep mot Libanon i minst ett år, og det er resultatet av det vi ser i dag.

Glem medias snakk om frigiving av de to israelske soldatene. Hizbollah sa helt fra starten at de ønsket fangeutveksling med Israel – som har 10 000 arabiske fanger i sine fengsler, mange uten tiltale eller dom. Samme dag som de to israelske soldatene ble fanget, startet Israel sitt angrep på Libanon. Det tyder på at det lå planer på bordet og det bare ventet på en anledning slik at de kunne skylde på Hizbollah. Om de virkelig ville ha sine soldater frigitt kunne de akseptert Hizbollahs tilbud om fangeutveksling og mange liv hadde vært spart, samt infrastruktur og skattepenger av stor verdi.

Det finnes ikke mye informasjon om hvor Hizbollahs raketter treffer, det eneste man hører er at x raketter er skutt mot Haifa og lignende. Ingen informasjon om hvor mange raketter som treffer Haifa eller andre byer. Informasjon som har kommet gjennom den israelske sensuren indikerer derimot at Hizbollah sikter på militære installasjoner i høyere grad enn Israel gjør. Nesten alle drepte i Libanon er sivile, mens tallet i Israel er omtrent 50/50. Vi vet at Hizbollahs raketter er primitive og Israels er meget treffsikre. Dette er med andre ord sterke indikasjoner om at Hizbollah ønsker først og fremst å treffe militære installasjoner, mens Israel ønsker å treffe sivile mål.

Israel har bygd mange militære installasjoner i bebygde strøk. Selv om Hizbollahs raketter ikke er spesielt treffsikre har mange av dem vært nær å treffe sentrale israelske militærinstallasjoner, om vi skal tro rapportene som siger ut av Israel. Det samme kan dessverre ikke sies om Israel. Det store flertallet av drepte er sivile, og de har bombet landet tilbake mange år, kanskje flere tiår. Samtidig minker ikke antallet raketter skutt mot Israel i særlig grad. Kanskje klarer ikke Israel å få has på Hizbollahs rakettutskytningsramper, eller kanskje de ikke vil få has på dem. De sier selv de er enkle å oppdage når først raketter har blitt skutt ut, så hvorfor blir ikke antall utskytne raketter gradvis redusert?

Det er fristende å spekulere i at om det ikke lenger ble skutt raketter mot Israel, ville det bli svært vanskelig for Israel å fortsette å okkupere Libanon. Kanskje ville til og med USA reise en kritisk stemme mot den brutale krigføringen mot Libanon og dets befolkning. Med den krigerske tankegangen i amerikanske og israelske regjeringskretser er dette slett ikke umulig, og fra deres ståsted vil det virke fornuftig. Om det ble slutt på rakettene mot Israel ville befolkningen i USA og Israel bli mer kritisk til krigen. Selv om vestlige ledere ved mange anledninger viser deres hat for demokrati og massenes meninger, betyr fortsatt dette noe, spesielt med tanke på det amerikanske senatsvalget i november i år.

Jeg vil oppfordre alle som leser dette til å gjøre hva dere kan for å få ut budskapet om fred og sannheten om krigen i Midt-Østen. Media i Norge – spesielt NRK – er langt fra så ille som i mange andre land, men det er stort forbedringspotensiale.

Skriv til aviser og ukeblader, skriv til NRK og TV2, arranger fredsdemonstrasjoner, og prat med familie, venner og bekjente, og ukjente på nettet om det som skjer i Midt-Østen og verden forøvrig. Historien har vist oss gang på gang at om presset nedenfra blir stort nok, kan ikke ledere lenger overse folkets mening.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: