Krigsforbrytelser i Libanon

Dette er en artikkel jeg sendte inn til Sunnmørsposten 5. august. Den har fortsatt ikke kommet på trykk.

Nesten uten unntak har vestlig media og politikere lagt skylden for krigen mot Libanon på Hizbollah. Dette på grunn av at Hizbollah fanget to israelske soldater og drepte tre andre i et raid sør for den ”blå linjen”. Det som ikke blir nevnt verken av vestlige politikere eller media, er hva UNIFIL har rapportert helt siden Israel trakk seg ut av Libanon (med unntak av Shebaa Farms) i 2000. Nemlig at nesten daglig har israelske jagerfly brutt den ”blå linjen”, og fløyet dypt inn på libanesisk territorium. Ofte ble dette gjort ved å bryte lydmuren over bebodde områder, som skaper en sjokkbølge som er svært ubehagelig. Denne formen for psykologisk krigføring har UNIFIL og FN gang på gang kritisert Israel for.

Andre faktorer som har spilt en nøkkelrolle i oppbyggingen til krigen er den illegale israelske okkupasjonen av Gaza og Vestbredden gjennom 40 år, og overgrepene der. FN har sterkt fordømt Israel gjennom utallige resolusjoner gjennom alle disse årene, men det ”internasjonale samfunnet” har gjort ingenting for å få slutt på den illegale israelske okkupasjonen. Overgrepene mot palestinerne fortsetter. Over 160 palestinere har blitt drept i den siste israelske offensiven på Gaza-stripen, nå i skyggen av massakrene og krigsforbrytelsene i Libanon.

Human Rights Watch har i en nylig rapport bekreftet at Israel er involvert i krigsforbrytelser. Som de skriver i sin rapport: ”Mønsteret av angrep i den israelske offensiven i Libanon antyder at feilene ikke kan bortforklares som uhell; omfanget av mønsteret og de alvorlige konsekvensene indikerer utøvelsen av krigsforbrytelser”.

Som enhver kan se har Israel med full kunnskap og vilje rettet sine angrep mot infrastrukturen i Libanon, og sivilbefolkningen. Massakrene i Qana og Bekaa-dalen er groteske overgrep av internasjonal humanitær lov, og grove krigsforbrytelser. Israel har blant annet bombet sjukehus, ambulanser, flyktninger, bolighus, broer, veier, havner, flyplasser, strømnett, vannforsyning og bensinlagre. Dette er virkeligheten på bakken i Libanon.

I forkant av massakren i Qana som tok livet av over 50 ubevæpnede sivile, flertallet barn, sa Israels justisminister Ramon: ”Alle i det sørlige Libanon er terrorister som på en eller annen måte er tilknyttet Hizbollah”. Han fortsatte med ”landsbyer bør bli jevnet med jorden”. Dessverre for Libanons sivile har Israel brukt dette som en strategi. Landsby etter landsby har nærmest blitt jevnet med jorden ettersom Israel er redd for å møte Hizbollah på slagmarken. De foretrekker å først teppebombe Sør-Libanon slik at de israelske styrkene kan invadere landet relativt trygt.

Ifølge Roma-statuetten er ”deportasjon eller tvangsmessig forflytning av innbyggere” en ”forbrytelse mot menneskeheten” når dette er satt i system, slik vi nå ser i Sør-Libanon.

Det viktigste nå er våpenhvile både i Libanon og Gaza. Men skal det bli varig fred i regionen må Israel rette seg etter FN-resolusjonene og trekke seg tilbake til grensene fra før 1967-krigen.

Reklamer

2 kommentar to “Krigsforbrytelser i Libanon”

  1. Kurt Magerøy Says:

    Det er vanskelig og få et objektivt syn på hva som egentilig foregår der nede, men jeg kan erkjenne at jeg sitter igjen med en følese av at det er Israel som er overgriperen. De sitter med den militere makta, de har teknologien og ikke minst, de har støtte fra diktaturet USA

  2. Artikkel endelig på trykk i Sunnmørsposten « Pangaea’s Blog Says:

    […] Som jeg skrev den 11. august, hadde jeg sendt inn et innlegg til Sunnmørsposten 5. august om Human Rights Watch sin rapport om israelske krigsforbrytelser. Etter nesten 3 uker har artikkelen endelig kommet på trykk i Sunnmørsposten. Siden den gang har også Amnesty International kommet med en rapport som bekrefter HRW sine konklusjoner – nemlig at Israel med fullt overlegg har hatt som militær strategi å skade den sivile infrastrukturen i Libanon. De har med andre ord begått grove krigsforbrytelser. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: