Israel vil ha fangeutveksling – etter en måned med krigsforbrytelser

Hizbollah utførte raidet der de fanget to israelske soldater 12. july for å få til fangeutveksling med Israel. Flere hundre libanesere er fanget i israelske fengsler – mange av dem uten dom eller tiltale. Som Hassan Nasrallah sa like etter aksjonen på libanesisk TV, var dette målet med aksjonen, og soldatene skulle ikke bli frigitt uten fangeutveksling. «Militæraksjoner vil ikke få dem frigitt» sa Nasrallah.

Nå – etter en måned med bombing av sivil infrastruktur og drap av sivile i Libanon – sier Israel at de vil snakke med Hizbollah om fangeutveksling.

Dette var altså Hizbollah tilbud siden før Israel begynte å bombe Libanon. Det er minst to sider ved dette. For det første kan det ses på som en militær seier for Hizbollah – at Israel etter over en måned med nærmest komplett ødeleggelse av Libanon, må krype til korset og innfri Hizbollahs krav om fangeutveksling. For det andre kan det ses på som en kollektiv avstraffelse av Libanon og libanesere for å stå opp mot Israel, og kjempe for sin sak. Målet er da naturligvis å ødelegge Libanon så mye at man ikke tør å gjøre noe lignende i framtida. Både USA og Israel har som mål å ha et image som en «gal bølle», slik at ingen skal tørre å stå opp mot dem av frykt for represalier. Dette vet vi på grunn av det deklassifiserte dokumentet Essentials of Post-Cold War Deterrence. For det tredje kan det ses på som en amerikansk-israelsk strategi for å redusere iransk og syrisk innflytelse i regionen, som Condoleezza Rice har vært helt åpen på.

Viktighetene av målene går i motsatt rekkefølge enn nevnt ovenfor. Viktigst var å redusere iransk og syrisk innflytelse gjennom å nedkjempe Hizbollah. Det har uten tvil mislyktes. Neste mål på agendaen var å gjenopprette synet på at Israels militærstryke er uovervinnelig, gjennom å «straffe» libanesere brutalt ved å nærmest ødelegge Libanon, eller «bombe Libanon 20 år tilbake i tid», som Israels hærsjef Dan Halutz sa i begynnelsen av krigen. Her er det blandet suksess. Israel har uten tvil bombet Libanon langt tilbake i tid, men de har ikke gjenopprettet synet på at Israels militærmakt er uovervinnelig. Hizbollah har kjempet i over en måned mot overmakten uten å bli utryddet. Mange vil uten tvil si dette er en militær seier for Hizbollah og et militært tap for Israel. Minst viktig av målene var å få frigitt de to soldatene. Det har Israel ikke lyktes med. Og det er grunnen til at de nå vil inngå avtale om fangeutveksling – som Hizbollah tilbydde Israel 12. juli.

Det har med andre ord vært en totalt unødvendig krig – om man tar Israel på ordet om at de angrep Libanon for å frigi de to soldatene. Om vi inkluderer de overordnede målene med krigen, har den vært nærmest en total fiasko sett fra israelsk og amerikansk hold.

Personlig tviler jeg sterkt på at krigen er over imorgen tidlig som lovet av begge parter, fordi Dan Halutz har sagt at militæroperasjonen opp mot Litani-elven vil vare i mange dager. Det er positivt at det endelig er enighet om en FN-resolusjon, men vi skal huske at Israel har en lang historie med å gi blaffen i FN-resolusjoner. Sist de invaderte Libanon ble de i 22 år. La oss håpe de ikke blir like lenge denne gangen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: