Discovery Channel og media etter 9/11

For noen dager siden så jeg et program kalt «War reporters». Det var et meget godt program. Eneste bakdelen var at det gikk kl 4 om natten. Det ble raskt veldig tydelig hvorfor programmet gikk kl 4 fremfor i beste sendetid. Programmet sa helt tydelig at USA hadde støttet Saddam Hussein og Osama bin Laden. Og programmet viste bilder fra journalister som ble drept av amerikansk ild, for eksempel på Palestine Hotel i Bagdad. De visste at mange vestlige journalister bodde nettopp her, men ville kanskje sende en beskjed om at nå ble det vel ærlig rapportering. Det vil vi ha en slutt på. Se hva som kan skje…

Inntil for 3-4 år siden var Discovery Channel en veldig bra kanal, med flotte programmer både innen vitenskap, forskning, samfunnsvitenskap og krig, samt et og annet underholdningsprogram. Nå er dette snudd helt på hodet. Det forandret seg ikke lenge etter invasjonen av Irak. Første gang jeg merket den åpenbare propagandaen var i et program om invasjonen av Irak. USA ble fremstilt som helter som kom til denne grusomme delen av verden med bare gode hensikter om å innføre demokrati. Så ble de skutt på fra alle vinkler, men klarte på et mirakuløst vis å overleve takket sin gode teknologi. Som vi fortsatt hører i talene fra Bush den dag i dag, ble irakerne i dette programmet framstilt som gale terrorister som hatet frihet, og kjempet mot det med alle midler.

Sannheten er naturligvis en ganske annen, selv om det også finnes elementer av terrorister i den irakiske motstandsbevegelsen. Den har blitt mer og mer radikalisert ettersom USAs okkupasjon har blitt mer brutal og mer langvarig. Nå er det i tillegg en borgerkrig der. Takk USA.

Discovery Channel har vært med på dette nærmest helt fra begynnelsen av. Siden har også National Geographic fulgt etter, og delvis også Animal Planet. Nå finner vi relativt ofte programmer med den hensikt å rekruttere soldater til US Army. I tillegg har det blitt flere og flere av programmene som forteller oss hvor farlig terrorisme er, og at USAs «kamp mot terror» er det eneste som beskytter oss. Med andre ord en kampanje for å spre frykt. Interessant nok det samme som bin Laden ønsker mer enn noe annet. Riktignok har Bush og bin Laden forskjellige hensikter. Bush ønsker kontroll over oljen i Midtøsten, og bin Laden ønsker en krig mellom religioner og at alle muslimer skal kjempe mot USA og Vesten. Effekten er derimot den samme. Frykt spres, og hardt opparbeidede sivile rettigheter blir utvannet. Nå ser vi hvordan USA står i spissen mot Geneve-konvensjonen, med England hakk i hæl. Land over hele verden har innført sin egen «Patriot Act», som tramper på sivile rettigheter. Utvidet overvåking finner ikke bare sted i USA, det foregår høyst trolig over hele verden, også i Norge. Amerikanske fly med fanger har også landet i Norge, på sin vei mot torturfengsler i Øst-Europa, Midtøsten eller Guantanamo Bay.

Dessverre spiller Discovery Channel på lag med Bush og Blair i dette. Programmene har også forandret seg kraftig. Det har vært et klart skifte fra seriøse vitenskapsprogrammer over til underholdningsprogrammer som for eksempel «Myth-busters». Det er også forandring i mange enkeltprogrammer, spesielt med tanke på «patriotisme». Nå er det amerikanske flagg på «Myth-busters» nesten uansett hvilken kameravinkel de har. Dette eksisterte ikke før.

Det samme ser man i mediabildet forøvrig, også i Europa. I tiden før og etter invasjonen av Irak, var europeiske medier generelt ganske skeptiske til USA. Det har forandret seg mye. Nå fins er det sjelden kritiske programmer eller nyhetsdekninger om hva USA (eller Vesten forøvrig) gjør i Midtøsten. Det eneste som rapporteres er at x antall bomber har gått av og drept x antall mennesker. Det rapporteres knapt om sivile er drept, eller militære og paramilitære. Det rapporteres ikke om at antallet amerikanske soldater i Irak har gått opp, og antallet amerikanske soldater i Afghanistan gått ned. Det rapporteres ikke om at det ikke fantes den type terror i Irak som vi nå ser. Det rapporteres ikke om at USA til stadighet sier at Saddam Hussein hadde forbindelser til Al Qaida, bin Laden og 9/11, selv om alle med den minste kunnskap om området vet at dette er en blank løgn. Saddam Hussein og bin Laden hatet hverandre, av åpenbare grunner. Hussein er sekulær, mens bin Laden i høyeste grad er religiøs. De større bildene blir helle ikke rapportert om, som for eksempel USAs planer om «det nye Midtøsten» som var en av hoveddrivkretene bak Israels angrep på Libanon.

Medias dekning av nyheter har blitt mye dårligere de siste 3-4 årene. Man kan hyle alt man orker om at Vesten har «uavhengige medier», men effekten er akkurat den samme som om de var rendyrka propagandainstrumenter lignende det Sovjet brukte. Dekningen av henholdsvis USAs og Sovjets invasjoner av Irak og Afghanistan er slående like i de nasjonale mediene. I begge tilfeller rapporteres knapt noe fra ofrene. Omtrent det eneste som diskuteres er militære strategier. Begge mediene opererer(/opererte) som heiagjenger for de militære. Det var ikke mulig for dem å gjøre noe galt, uansett hvor grusomme forbrytelser de begikk.

Media er rett og slett blitt propagandainstrumenter for verdens kapitalinteresser (som de militære er en del av). Det er en naturlig konsekvens når verdens kapitalinteresser eiere mediene, og de samme mediene er avhengig av støtte fra kapital gjennom reklameinntekter og sponsorer. Løsningen er at media eies og drives av det sivile samfunnet («folket»).

Naturally the common people don’t want war; neither in Russia, nor in England, nor in America, nor in Germany. That is understood. But after all, it is the leaders of the country who determine policy, and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. …Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is to tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same in any country.

-Hermann Göhring under Nürnberg-prosessen 1945-46.

Reklamer

Én kommentar to “Discovery Channel og media etter 9/11”

 1. Cody Says:

  hei! jeg oppdaget til min overraskelse det samme, men ikke egentlig før sommeren 2006,- siden jeg ikke har tv-vanligvis.
  Propagandaen på Discovery, NatGeo og AnimalPlanet er hinsides.

  Jeg må få si, – jeg så på Discovery en natt i juli i fjor, og fikk tidenes største bakoversveis! Der så jeg på tv- klokka fire om morran, en dokumentar som viste Hitler og Mussolini på UFO-fabrikkene til Mussolini rett før andre verdenskrig!! jeg lette og lette i programoversikten for å finne navnet på programmet – men som du sikkert har lagt merke til,- så er disse tv-oversiktene svært sjeldent korrekt. Fant aldri ut av det.

  En natt noe senere, så jeg en ennå mer sjokkerende dokumentar, – her var vi i USA rett før drapet på Robert Kennedy og Martin Luther King. Jeg fikk intrykk av at Robert kennedy ble valgt som president, og rakk regjere noen dager før han ble skutt og drept. Hans visepresident, var jo da Mr.Luther King, og selveste King var president i USA i noe sånt som noen dager før han også ble skutt og drept ved besøk på en barnskole.

  Jeg lurer på hva som ligger bak disse nattlige sendingene /avsløringene av historiske fakta,- avkledninger av sannheter kun natteravnene får se,og som man ikke kan lese m i programbladet hverken før eller siden..

  Svært uhyggelig, spør du meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: