Foredrag med Johan Galtung

Kom akkurat hjem fra et foredrag med Johan Galtung på Chateu Neuf i Oslo. Veldig interessant.

Han pratet om USAs imperie og spådde dets nedfall, samt Norges rolle i verden, og generelt om fredsmegling og mulighetene for konfliktløsing i verden.

Han spår det amerikanske imperiets nedfall innen 15-20 år. Dette blir delvis begrunnet i dets mangel på demokrati (stor spredning mellom politikk og folkets mening), den økonomiske veksten til asiatiske land, spesielt Kina, og en svekket dollar i forhold til euro. Han spår så at verden blir delt opp i forskjellige regioner, der land går sammen og danner overnasjonale organisasjoner for tettere samarbeid. De er mye likt det europeiske EU, og vi finner dem overalt i verden. Fra Latin-Amerika til Asia til Afrika, gjennom MercoSur/ALBA, den Afrikanske Union, ASEAN og SCO. Felles for dem alle er at de er mer demokratiske enn FN, ved at de ikke har vetorett.

Videre pratet han om Norges tette bånd til USA, og vår manglende utenrikspolitikk, samt feilaktige meglerroller i både Midtøsten og Sri Lanka. Han sveipet også innom medias manglende dekning av viktige begivenheter i verden, som f.eks. at Hamas ville anerkjenne Israel for flere år siden, og at Iran lenge har villet forhandle med USA om dets utvikling av atomteknologi, men USA har nektet.

Jeg er enig i mye av kritikken hans, men når det kommer til analysen av hvorfor maktsentre gjør som de gjør, syns jeg han legger for mye vekt på religion. Det er helt sikkert en viktig faktor i mange land, men i denne avdelingen tror jeg Chomsky har mer å komme med. Man kan ikke se på USAs politikk i Midtøsten bare utifra en religiøs vinkling. Religion er utvilsomt viktig, men det er andre faktorer som spiller en større rolle, tror jeg. Det mest åpenbare er de gigantiske forekomstene av naturressurser i form av olje og gass. Hadde ikke Midtøsten hatt dette, hadde heller ikke USA vært så interessert i regionen. Dette ble dessverre ikke problematisert verken av Galtung selv eller av spørsmålsstillere.

Til tross for at jeg ikke er enig i alt han sier, har han mange gode poenger og problemstillinger å komme med, og ikke minst mange veldig gode forslag til løsninger på til dels svært følelsesladde og vanskelige konflikter og konfliktområder. Dette innebærer for eksempel en radikal fredsløsning på Palestina/Israel-konflikten, der Israel gir to kantoner til Palestina, og Palestina to kantoner til Israel. Dette for at begge folkegrupper har sterk tilknytning til de respektive områdene. Skal det bli varig fred, kan dette dermed være en god løsning.

Et veldig godt, givende, positivt og interessant foredrag av Galtung, foran en stappfull Storsal på Chateu Neuf. Må innrømme mannen ser svært så ungdommelig ut til å være godt over 70 år. Foredraget ble avbrutt av applaus med jevne mellomrom, og avsluttet med stående applaus. Kort og godt to vel anvendte timer.

Reklamer

Én kommentar to “Foredrag med Johan Galtung”

 1. Cody Says:

  Takk for info!
  En liten kommentar til det du sier med religion:

  – om man skal anta vår forskning går raskt fremover, aksellererer, så vil man kunne tro at det vil komme et gjennombrudd på det astrale /åndelige plan ganske snart.
  Kvantefysikken kan underbygge svært mange områder man trekker inn i religon idag – og new-age og annen dyrkning av sekulær spiritualitet vokser raskere enn noensinne.
  Religionen kommer aldri til å forsvinne, tror jeg,- til dèt er vår egen åndelighet for «tilstede».
  – Men den er viktig som et instrument vi alle lærer vi kan spille på, og som ikke behøver dikteres av ekstremister, men som hver enkelt kan bruke som en ledetråd til å hente frem våre krefter og vår indre moral og sunnhet og fornuft..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: